Font decrease Font increase

Specialoptik

 

Stockholm, 21 februari, 2017

Iris Hjälpmedel i samarbete med Synvårdsmottagning i Täby

En ny möjlighet till en bättre vardag för personer med kraftig synnedsättning

100 000-tals svenskar har en synnedsättning som de har svårt att få hjälp med. De ser för dåligt för att traditionella optiker ska klara deras behov och de ser för bra för att få remiss till landets syncentraler.

Synvårdsmottagningen i Täby i Stockholm har en unik kompetens gällande personer med en synnedsättning mellan 0,3 och 0,7 och med ögonproblem som t.ex. gula fläcken. Mottagningen har mycket korta väntetider och det är inte mer komplicerat än att gå till en vanlig optiker.

Synhjälpmedel hos Synvårdsmottagningen

Iris Hjälpmedel har ingått samarbete med Synvårdsmottagningen i Täby och har ett visnings-rum i mottagningen med ett sortiment av förstoring, belysning och talande produkter. En synpedagog finns bokningsbar vid fasta tillfällen.

En mottagning med visningsrum finns inom kort även i Norrköping och planer finns för andra orter i Sverige.

”Vi är glada över detta unika samarbete som ger personer med dessa synproblem en unik lösning på ett ställe. Våra produkter kommer också ett steg närmare kundens vardag. Våra produkter är bra för alla – men nödvändiga för en del” säger Jörgen Andersén, VD på

När vanliga glasögon inte räcker till

Alla kan se bättre…
Alla kan ibland behöva hjälp att se bättre. När man ska titta på en fågel som sitter långt bort tar man fram sin kikare. Man kanske plockar fram ett förstoringsglas när man ska plocka ut en sticka eller ta bort en fästing. Är det starkt solljus tar man fram sina solglasögon. Med optik kan man göra fantastiska saker och skräddarsy lösningar för varje enskilt tillfälle. Samma typ av fantastisk optik kan användas för att hjälpa personer med synnedsättning att se bättre. Det som är viktigt är att hitta en skräddarsydd lösning för just den personens behov. Just att hitta behovsanpassade optiska lösningar är vår specialitet på Multilens. Vi har framgångsrikt gjort det i snart 30 år.

Särskilda behov pga höga styrkor, skelning eller allmänt obehag

Höga styrkor
Man behöver inte ha så stora problem för att vara hjälpt av specialoptiska lösningar. Vi har lång erfarenhet av att tillverka tunna och lätta glasögonglas även för höga styrkor.

Skelning
Om man har skelningsproblem kan man behöva korrigera detta med prisma. Vanliga optiska lösningar förutsätter att behovet av korrektion med prisma är samma på långt håll som på nära håll. Detta är inte alltid fallet och här finns specialanpassade lösningar inom vårt sortiment.

Problem pga olika styrka på höger och vänster öga
Att ha olika styrkor på höger och vänster öga kan för vissa vara ett problem. Typiska symptom är att man upplever ett allmänt obehag i ögonen, huvudvärk eller svårighet att anpassa sig till sina glasögon. Multilens har lång erfarenhet av att tillverka specialoptik som tar hänsyn till de optiska fenomen som kan vara orsaken till dessa problem. Tillsammans med optiker tar vi fram den bästa lösningen för att undanröja eller minimera obehag orsakat av optiken.

ML Filter för bästa komfort, kontrast och skydd

De allra flesta får en förbättring av kontrastseendet och upplever ökad komfort om hela eller delar av det blå ljuset filtreras bort. Vid vissa ögonsjukdomar kan man även uppleva bländning och då har man mycket att vinna på att använda filterglas som filtrerar bort det blå ljuset. De senaste årens forskning indikerar dessutom att det energirika blå ljuset kan vara skadligt på samma sätt som UV-ljus är. Det centrala med våra ML Filter är en färgning av glaset som absorberar det blå ljuset i olika grad, se bild nedan. Glasen blir allt från ljust gula till röda beroende på typ av filter. Vill man även ha allmänt ljusdämpande egenskaper så kan man lägga till en polariserande effekt eller färga glasen allmänt mörkare. ML Filter går att få i de flesta typer av glas med styrka. Detta ger bättre komfort, ökad kontrast och skydd mot skadligt ljus.

När detaljer är svåra att se…

För att kunna läsa eller syssla med sin hobby, kan man behöva extra synhjälp förutom sina vanliga glasögon. Oftast är det förstoring man är ute efter för att kunna urskilja detaljer. Nackdelen med förstoring är att det kan bli svårare att få överblick pga att synfältet minskar. Därför är det viktigt att välja rätt typ av hjälpmedel samt att välja en lagom förstoring. Utöver produkterna på nästa sida finns exempelvis förstorande system att montera i glasögon och praktiska läs -och skrivställ till förstoringsglas.

När avståndseende är det viktiga…

Om man har någon form av synnedsättning kan det även vara svårt att se saker på lite längre avstånd. Det kan handla om att se vilket nummer som står på bussen som kommer in till busshållplatsen, se den man pratar med eller helt enkelt njuta av vår vackra natur. Här behöver man förstora bilden av det vi tittar på och det finns många olika sätt att göra det på. Det är viktigt att tänka på att inte automatiskt välja så stor förstoring som möjligt eftersom en större förstoring också innebär ett mindre synfält.

Bra ljus är viktigare än man tror

En av de viktigaste faktorerna för att se bra är rätt ljus. Det gäller ännu mer för personer med nedsatt syn. En enkel åtgärd för att optimera synförmågan är att se över belysningen i aktuella miljöer. Flera studier visar att rätt belysning kan ge en väsentligt bättre synskärpa hos personer med nedsatt syn. Kan man dessutom välja färgtemperaturen efter individuell preferens kan synkomforten höjas ytterligare. Alla våra lampor finns tillgängliga i tre olika färgtemperaturer, 2700 K (gulaktigt varmt ljus), 4500 K (vitt ljus) och 6000 K (blåaktigt kallt ljus). Med bra belysning kanske man inte behöver så hög förstoring på sina hjälpmedel vilket innebär större synfält och lättare användning.

Multilens
Är ett världsunikt specialoptiskt företag. Färgning av glasögonlinser, specialslipningar av ovanliga glas och optiska system
www.multilens.se

  • Nya linser?

    Kontaktlinser Vi är fria att alltid välja den linstyp som är optimal just för dig. Vi tillhör ingen optisk kedja som styr över vilka linstyper som får tillhandahållas. Vi är alltid först på marknaden med de senaste produkterna. Eyecenter tillhandahåller alla kontaktlinser på marknaden. Vi rekommenderar att vi får undersöka dina ögon och kontrollera dina styrkor 1 gång om…

Boka tid

* Indikerar obligatoriskt fält
* Indikerar obligatoriskt fält
* Indikerar obligatoriskt fält
* Indikerar obligatoriskt fält
close
  • Boka tid!

    När du ska undersöka din syn är det viktigt att komma till rätt specialist. Boka tid här så hjälper vi dig rätt.
Boka här
  • Nyheter

    Se vår nya adress: Göran Elgfelts gata 3. Här kan du också läsa om vårt samarbete med ÌRIS hjälpmedel samt läsa om vad som gäller vid de nya bidragen för barn & ungdomar.
Måndag – Fredag
9.00-18.00
Lördagar
10.00-15.00

 

 

 

 

 

 

 

 

TELEFON

Tidsbeställning och förfrågan: 08-792 49 20
Fax: 08-792 49 35
Mail: info.taby@eyecenter.se
Instagram: @eyecentertaby

KONTAKT

Eyecenter

Göran Elgfelts gata 3, Täby Centrum
Dit beställer du även din Färdtjänst/sjukresa.

Postadress
Box 1201
183 12 Täby

Copyright © 2009 Synvårdsmottagningen Täby Centrum. Alla rättigheter reserverade. – Information om cookies.